neděle 9. srpna 2009

Přestavba kola I. Kit Ecotech

Po velmi dlouhém posledním zápisu jsem se rozhodl, že budu radši psát kratší zápisy a pokud možno častěji, alespoň jednou týdně. Ale jak tak koukám na náhled, tak mi to s tou stručností asi moc nevyjde.

Nyní tedy ke kitu prodávanému na stránkách www.ecotech.cz. Jde patrně o vůbec nejlevnější (a taky jeden z mála) přestavbových kitů na našem trhu. Ostatně to je také důvod, proč jsem se pro něj rozhodl. V době psaní tohoto článku byl nabízený ve dvou verzích. První s 250W motorem a druhá se 400W. Napájecí napětí je v obou případech 36V. Dle údajů prodejce jde o přímý dovoz z Číny. To má za následek velmi příjemnou cenu, která dělá necelých 6000,-Kč včetně DPH, ale na druhou stranu se zvyšuje pravděpodobnost, že člověk narazí na zmetek. Sympatické je, že v kitu je s výjimkou akumulátoru a nabíječky obsaženo opravdu vše, co je k přestavbě potřeba. Tedy i nosič s montážním materiálem a brašna na akumulátory včetně "gumicuku", kterým se ta brašna na nosič přidělá. K dokonalé Ikee tomu chybí už jenom přibalit šroubovák, imbus a klíč ;) Komponenty v kitu jsou tedy následující:

Přední (nebo zadní) kolo s vestavěným motorem.

Kolo je dodávané kompletní, stačí jen zasadit a dohustit. Průměr je 26" a ostatní rozměry odpovídají spíše trekovému kolu. Kabel je z motoru vyvedený po levé straně masivní dutou osou, která má navíc vyfrézovanou radiální drážku, aby se snadno ohnul vzhůru bez zbytečného přečnívání do strany. Navíc je na něm v tomto místě navlečená pružina, aby se nezlomil nebo nerozřízl. Velmi praktické a je vidět, že v Číně mají takovéto drobnosti za ta léta už vychytané.




Samotnou montáž na mé kolo nicméně zkomplikoval fakt, že osa je opravdu natolik masivní, že se nedala do vidlice zasadit a tak jí (míněno vidlici) bylo potřeba nepatrně zapilovat. Skutečně šlo ale pouze o desetinky milimetru a většina z toho byl lak, takže nic hrozného. Pak už stačí jen seřídit brzdu, případně vycentrovat a můžeme se zabývat další částí. U zadního kola je montáž pochopitelně výrazně složitější a navíc jak vyplynulo z mailové komunikace s prodejcem kitu, u mnohých kol je nutné o cca 2 cm ohnout vidlici, aby kolo zapadlo tam, kam má, neb má asymetrický výplet. Z tohoto důvodu jsem po počáteční nedůvěře zvolil kolo přední, kde žádné takové problémy nehrozí. Konkrétně 400W verzi.

Řídící jednotka

je malá plechová krabička, ze které kouká několik kabelů opatřených konektory. Sympatické je, že každý konektor je jiný, takže nemůže dojít k záměně a navíc jsou vybaveny aretací proti nechtěnému rozpojení. Výjimkou je napájení fází motoru, které má konektory dutinkové a pro správné zapojení je třeba se řídit jejich barvami. Zajímavé je, že z řídící jednotky kouká ještě jeden vývod stejného typu a konektoru, jako tři s fázemi motoru o kterém se (velmi strohý) manuál zmiňuje pouze toliko, že ho není třeba nikam zapojovat. Z toho usuzuji, že jednotka patrně umí obsloužit i čtyřfázové (?) BLDC motory. Ale klidně může jít i o něco úplně jiného. Dalším zajímavým vývodem je dvoulinka o které manuál opět tvrdí, že zapojovat netřeba a navíc se zmiňuje o tom, že se týká omezovače. Na obrázku tamtéž jsou vývody zakreslené spojené do jakéhosi loopbacku, čemuž odpovídá konstrukce příslušného konektoru (de facto jde o dva jednopinové konektory, které jdou zapojit do sebe). Z toho jsem tedy usoudil, že vývody slouží k připojení nějakého doplňkového čidla omezovače a pokud tam není, tak se mají spojit k sobě, což jsem učinil. Tato úvaha se později ukázala jako naprosto mylná, ale o tom až příště. Pak je tu ještě konektor s jedním červeným drátem, který v manuálu není zakreslený vůbec. Plánuji, že po sezóně jednotku rozeberu a důkladně prozkoumám. Zbytek už je jednoznačný. Ovladač rychlosti, brzdové páčky, čidlo pro PAS režim a samozřejmě napájecí konektor, z jehož protikusu vede jednak tenčí kabel ke světlu a indikátoru nabití a tlustší kabel zakončený samicí euro konektoru sloužící k připojení akumulátoru.



Tady udělám krátkou vsuvku. Nechápu totiž, co Číňany vedlo k tomu, že začali používat tento konektor jako de facto standard. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná pouze o rozmar jednoho výrobce, kterému zbyl plný sklad těchto konektorů a tak je snažil zužitkovat, ale asi to tak nebude, protože je používají i ostatní, včetně sériově vyráběných elektrických skútrů. Už vidím, jak do toho nepoučený člověk strká 230V v domnění, že uvnitř je rovnou nabíječka. Nemluvě o tom, že je to zapojené naopak a napětí je na volně přístupných pinech vidlice. U 36V to tak nevadí, ale kolem 100V už je to problém. Tohle píšu především jako varování, pokud se někdy setkáte s tímto konektorem u nějakého elektrického vozidla, nepřipojujte tam nic dokud si neověříte, co se tam opravdu připojovat má.

V provozu řídící jednotka skoro vůbec nehřeje, což je fajn. Jednak nemrhá energií a taky jí není nutné mít vystavenou na vzduchu, ale dá se umístit do nějaké brašny. Návod jí doporučuje dát k akumulátorům na zadní nosič, ale to není moc praktické, protože pokud chcete brašnu s akumulátory z kola sundat, je potřeba rozpojit všechny kabely a konektory namísto jednoho napájecího. Kromě toho, pokud máte motor vpředu, tak od něj nevede natolik dlouhý kabel, aby při vedení úhledně podél rámu s rezervou dosáhl až do brašny na zadním nosiči. Alespoň tedy u mého kola. Osobně vřele doporučuji umístit jednotku do malé trojúhelníkové brašničky do rámu. Já tu svojí koupil asi za 70,-Kč v Baumaxu a jednotka se do ní vleze dokonale včetně stažených přebytků kabelů.



Ovladače a čidla

Základním ovládacím prvkem je otočný grip k přidávání rychlosti. Ten je poměrně masivní s rozměrným plastovým límcem, ze kterého vychází kabel. Kromě něj je v kitu i jeho hloupější bráška, který pochopitelně neovládá nic a jde kombinaci tvrdé gumy s plastovou zátkou na konci. Jejich ergonomie mi nepřijde moc dobrá a pokud se opíráte o řídítka delší dobu, bolí z nich dlaně. Co se jejich montáže týče, tak pokud máte standardní rovná řídítka, je montáž zcela bezproblémová. Sundáte původní gripy a nasadíte nové. Pravý jde nasadit zlehka a po natočení do vhodné polohy se zaaretuje imbusovým červíkem. Levý je potřeba narazit s větší silou a žádnou aretaci nemá. Gripy nejsou průchozí, takže pokud máte na řídítkách rohy (můj případ), je potřeba je odmontovat. Je pravděpodobné, že stejně jako já budete muset provést také určitou rošádu v pořadí ovládacích prvků na řídítkách, protože gripy mají natolik velké límce, že kolidují s páčkami přehazovačky. Nejjednodušší řešení je právě přesunutí páček přehazovačky ke gripu a páčku brzdy dát na jeho místo (viz obrázek). Pokud máte jiná řídítka, například berany, budete muset improvizovat.




K páčkám brzd se spínači není celkem co psát. Prostě je vyměníte za vaše stávající a zafixujete ve vhodné poloze imbusovým šroubem.

Snímač šlapání pro PAS režim přijde podle návodu na osu levé šlapky. Skládá se z plastového kolečka s permanentními magnety a kovového kroužku s vlastním čidlem. Jelikož jsem při zběžném ohledání nepřišel na žádný smysluplný způsob, jak ho na své kolo přidělat, dal jsem ho k ledu. Popravdě mě PAS z principu ani nijak neláká, ovládaní gripem mi přijde dokonalé a dává mi stoprocentní kontrolu nad jízdou.



Přední světlo s indikací napětí akumulátoru.

K této komponentě mám už jisté výhrady. Ukazatel nabití akumulátoru sice funguje v rámci možností uspokojivě, ale všechny LED jsou zapuštěné natolik hluboko, že musíte mít světlo namířené někam do nebe, aby na ně bylo ve dne vidět. Také světlo vybavené pěti LED není nejsvítivější, což je opravdu škoda, uvážíme-li, kolik máme k dispozici energie. V obou případech nicméně nejde o nic tragického, s čím by se zručnější kutil nedokázal vypořádat. Pozitivní vlastností je, že i s odpojeným akumulátorem se světlo při jízdě rozsvítí. Nevím, jestli je to záměr nebo vedlejší produkt konstrukce řídící jednotky, ale potěší to.




Samotná indikace stavu akumulátoru je realizována čtyřmi zelenými a jednou červenou LED, která má funkci hladového oka, jehož rozsvícení, či spíše postupné problikávání, signalizuje, že už máme šťávu jenom na pár km. Jde vlastně o jednoduchý voltmetr, který nemá žádnou "datovou" vazbu na řídící jednotku, ale jenom na napájení z baterie. Z toho plyne, že údaje jím poskytované jsou spíše orientační a čím vybitější baterie, tím víc se liší údaj nabití naprázdno a při zátěži. Jinými slovy, s plně nabitým akumulátorem svítí dlouhou dobu všechny zelené LED nebo maximálně poslední při zátěži poblikává, pak svítí dlouhou dobu tři LED v zátěži a všechny naprázdno a jakmile už svítí v zátěži jenom dvě začíná strmý sešup, kdy do prudkého kopce všechny zelené zhasnou nebo problikne i červená a na prázdno svítí pořád tři zelené. Během pár jízd na to ale člověk přivykne a začne celkem přesně odhadovat, co ji ještě může dovolit, aby někde do kopce nemusel "po svých". Podotýkám, že výše uvedené chování se týká olověných akumulátorů. U lithiových bych očekával většinu cesty plné napětí a pak skok dolů a záhy úplné zastavení.

Nosič a brašna.

Jestliže jsem napsal, že k indikátoru napětí mám výhrady, tak potom nosič je potřeba brát vysloveně jako polotovar, který je potřeba přizpůsobit každému kolu zvlášť. A to i v případě, že by čirou náhodou pasoval přesně na vaše kolo. Nosič má totiž jednu zásadní konstrukční vadu. Jeho nejslabší a nejnamáhanější část je poměrně tenká hliníková trubička namáhaná na ohyb (viz zakroužkovaná část na obrázku níže) a garantuji, že při použití olověných akumulátorů se ohne velmi brzy. Já ho urval už asi po týdnu při (opatrném) sjíždění z obrubníku. Naštěstí to bylo pár set metrů od cíle, takže k žádné větší újmě nedošlo. Nyní už mám asi čtvrtou variantu jeho modifikace, která patrně není stále poslední. Detailně se tomu budu věnovat v samostatném článku. Na snímku je první verze uchycení nosiče, která sloužila jen při pár zkušebních jízdách.



Brašna na akumulátory naopak svůj účel plní bezezbytku a součástí je i gumicuk k přichycení na nosič. Moje olovo jí zabírá asi ze dvou třetin a i když její použití se může zdát jako ryzí nouzovka, v reálu je naopak velmi praktická. Její sundání z kola je dílo okamžiku a díky držadlům se s ní i při značné hmotnosti v ní umístěných akumulátorů snadno manipuluje. To se hodí zejména, když je nabíjíte jinde než máte kolo, převážíte kolo v/na autě nebo se chcete jenom projet bez nich. Obdobný komfort nabízí jenom u nás bohužel samostatně nedostupné akupacky ve vlastním kufříku, který po odemknutí vysunete z nosiče a pomocí výklopného držadla odnesete kamkoliv.



Příště akumulátory a nabíječka.

2 komentáře:

  1. Pěkné. Jedna věc - to že to svítí i bez akušů naznačuje, že si to bere napětí z motoru. Tím se zas dostáváme k té rekuperaci. Docela by mě zajímalo co se stane když to přední kolo roztočíš tak, že motor dává větší napětí než má baterka.
    Taky jsi neřekl, jaký motor a na jaké napětí sis pořídil...

    OdpovědětVymazat
  2. Tipuju, že se bude nepatrným proudem dobíjet, pokud se podaří přetlačit vnitřní odpor akumulátorů. Jinak BTW, hackování jednotky (bohužel nikoliv té mojí) za účelem zprovoznění rekuperace se rozebírá tady: http://endless-sphere.com/forums/viewtopic.php?f=2&t=8317

    Napětí a výkon mého pohonu je 36V/400W. Tuším, že jsem se o tom zmiňoval už dříve, ale doplním to tohoto článku. Díky za upozornění.

    OdpovědětVymazat