čtvrtek 30. července 2009

Co je elektrokolo II, aneb ty, jak to, že nešlapeš?

Z hlediska konstrukce se elektrická pohonná jednotka pro kola skládá ze tří základních částí. První z nich je elektromotor. Dávno pryč jsou naštěstí doby, kdy kutilové používali k pohonu svých samohybů motory ze stěračů, větrání nebo i dynama a startéry osobních nebo nákladních automobilů a jejich kroutící moment přenášeli na kolo vozidla v lepším případě řetězem či řemenem nebo v horším případě třecím převodem přímo na dezén pneumatiky. Dnes se naštěstí dá (a to i na našem trhu) pořídit motor přímo určený pro pohon kol. Nejčastěji jde o typ BLDC („brushless DC“ tedy bezkartáčový stejnosměrný) vestavěný přímo do středového náboje předního či zadního kola. Tento motor se skládá ze statoru, který je pevně spojený s osou kola a obsahuje třífázové vinutí a hallovy snímače polohy, a rotoru, který tvoří plášť náboje kola jako takového. Ten má na vnitřní straně nalepené permanentní magnety, keré při otáčení obíhají nad statorem, přičemž postupným připojováním a odpojováním napětí na jednotlivé fáze statorových vinutí dochází k roztočení motoru. Vnitřek BLDC motoru můžete vidět na obrázku:


Tento pro ekektrokola nejtypičtější motor tedy nemá žádnou převodovku a kroutící moment přenáší přímo na hnané kolo. Setkat se lze ale i s BLDC motorem s planetovou převodovkou, který je opět celý v náboji kola. Mimo to se ještě někde používají i klasické stejnosměrné motory s komutátorem, nicméně ty kromě výhody jednodužší řídící jendotky mají oproti BLDC už je samé nevýhody a tudíž se jimi nemá smysl moc zabývat. Nečastěji používané napájecí napětí je 36V, ale u výkonných pohonů se používá i 48, 72, případě i víc a naopak u lowendových samohybů občas i pouhých 12V, eventuelně 24V. Časem se dá očekávat spíše posun standardu k vyšším hodnotám než uvedených 36V.

Druhá část je řídící jednotka s přílušnými ovládacími prvky. Řídící jednotka pro BLDC motor je malá krabička, ke které se sbíhají všechny kabely. Uvnitř je mikroprocesor a stádo spínacích tranzistorů, které podle pokynů mikroprocesoru spínají napětí do jednotlivých vinutí motoru v závislosti na stávajícím natočení motoru a požadovaných otáčkách. Ovládání otáček a tedy rychlosti se u elektrokol realizuje dvěma způsoby. Nejčastější je otočný ovladač "plynu" v pravém řídítku, stejně jako u motorky. Druhý způsob je snímač otáček šlapek na středu kola, na základě jehož údajů jednotka reguluje otáčky motoru podle toho, jak rychle šlapete (tzv. PAS). Sériově vyráběná elektorkola mají obvykle obojí a je tedy na člověku, který způsob mu víc vyhovuje. Kromě toho ještě jednotka pomocí spínačů na páčkách brzd sleduje, jestli se nebrzdí a pokud ano, okamžitě odpojí napájení od motoru. Chytřejší řídící jednotky pak umí ještě rekuperaci (tip pro googlení: v souvislosti s elektrokoly se používá mnohem častěji termín "regen" než "recuperation"), jejíž přínos je nicméně u kol sporný nebo i nějakou formu diagnostiky po RS232, I2C nebo podobném rozhraní a dokonce někdy i nástroje na ladění vlastního firmware. Prostor pro bastlení, tůnění a DIY vůbec je tady obrovský a je to jedna z věcí, které bych se chtěl určitě v budoucnu věnovat.

Akumulátor a nabíječka


Třetí částí pohonné jednotky je zdroj energie. Tato část je natolik zásadní, že si zaslouží celou kapitolu. Na ní záleží, jak daleko dojedeme, jak rychle pojedeme, jak nám to potáhne do kopce a v neposlendí řadě, jak dlouho budeme potřebovat na dobití. Na trhu je dnes spousta různých druhů akumulátorů, klasickými olověnými počínaje, přes NiCd, NiMH, Li-On, Li-Pol až po hit posledních několika měsíců akumulátory LiFePo4. V dnešní době se ale má smysl zabývat už jenom prvními a posledními jmenovanými, případně ještě Li-Pol, kterými jsou často vybavená lepší sériová elektrokola na našem trhu.

Olověné akumulátory jsou léty prověřená klasika. Jejich hlavní výhodou je velmi nízká cena (za pack 36V/12Ah vhodný pro provoz elektrokola zaplatíte cca 1500,-Kč), slušné parametry, bezpečný provoz a odolnost vůči méně šetrnému zacházení. Nevýhodou je jejich obrovská hmotnost, relativně pomalé nabíjení a spíše podprůměrný počet nabíjecích cyklů (v lepším případě cca 500). Také je třeba podotknout, že není olověný akumulátor jako olověný akumulátor. Je potřeba zvolit takové, které jsou přímo určeny k trakčním účelům a dokáží dávat velké proudy. Gelové zálohovací akumulátory jsou tedy naprosto nevhodné. O otevřených akumulátorech s tekutým elektrolytem v žádném případě ani nepřemýšlet.

LifePo4 technologie je velmi mladá a slibně se rozvíjející. Nabízí vysokou kapacitu při nízké hmotnosti, velké nabíjecí a vybíjecí proudy, umožňující rychlonabíjení a větší porci energie při extrémním odběru (jízda do prudkého kopce) a vysokou životnost (někteří výrobci udávají až 7000 nabíjecích cyklů, běžnější je hodnota 2000 až 3000) Přitom na rozdíl od Li-on nebo Li-pol není tak háklivá na zacházení a především nehrozí nebezpečím výbuchu při přebíjení, zkratování nebo mechanickém poškození. Navíc tato technologie má našlápnuto k tomu, nahradit olověné baterie i v oblastech, kde se tyto stále ještě drží. Namátkou UPS, startovací akumulátory automobilů a motockylů, zálohování různých elektronických zařízení apod. Jedinou negativní vlastností je výrazně vyšší cena (zhruba od 7000,-Kč za 36V/10Ah pack), ale i to se jistě časem bude měnit a navíc vzhledem k životnosti vychází poměr cena/výkon i tak minimálně srovnatelně s olověnými akumulátory.

Jaké tedy vybrat? Je to jednoduché. Když máte na lifepo4 a chcete jezdit delší trasy, jděte do nich. Pokud si nejste jisti, jestli elektrokolo splní vaše požadavky a chcete nejdřív experimentovat bez větších investic, zvolte olovo. Já jsem zvolil druhou možnost i když zde hrálo roli především to, že příslušné LiFePo4 články nebyly zrovna dostupné a do poloviny prázdnin na další dodávku se mi čekat nechtělo. Co se týče kapacity, chce to určitě alespoň 10Ah, u olova raději ještě víc (uvědomte si, že při stejné jmenovité kapacitě dojedete na lifepo4 dál, už jenom kvůli menší hmotnosti). Já jsem zvolil 12Ah jako rozumný kompromis mezi kapacitou a hmotností. Tento pack se skládá ze tří 12V akumulátorů, které dohromady mají asi 11kg.

Ať už zvolíte kteroukoliv technologii, je potřeba k ní ještě vybrat příslušnou nabíječku. Specielně lithiové akumulátory jsou na správné nabíjení velice choulostivé a jakékoliv nezodpovědné experimentování vede v lepším případě k jejich zničení, v horším případě k výbuchu (u lifepo4 "pouze" ke kouřovým efektům). Proto bych tady důrazně varoval před jakýmkoliv bastlením ve snaze ušetřit, pokud opravdu nevíte, co děláte. V menší míře platí totéž i pro olověné akumulátory, které by ledaskoho mohly svádět k použití nabíječky na auto. To sice lze (pack je třeba rozpojit na jednotlivé 12V akumulátory a nabíjet postupně, případně paralelně), ale proč, když cca za tisícovku pořídíte nabíječku přímo určenou pro nabíjení celého 36V packu, která je navíc díky použití spínaného zdroje malá a lehká zhruba jako zdroj k notebooku, takže jí není problém vozit s sebou? Kromě toho je taková nabíječka řízená procesorem, takže není potřeba vůbec nic hlídat, nabíječka sama po nabití přepne do udržovacího režimu, takže nedochází k přebíjení. U nabíječek pro lithiové akumulátory je pak tato funkce naprosto nezbytná.

Jak to vypadá?

Přes všechno výše uvedené, nepřipomíná elektorkolo žádné monstrum a na první ani na druhý pohled ho nejspíš v běžném provozu vůbec nerozpoznáte. Například mému šéfovi (a pak několika dalším lidem po něm) jsem musel vysvětlit, že ten disk v předním kole není brzda, ale naopak motor. Nápadný začnete být teprve ve chvíli, kdy jedete do kopce s minimální námahou ve skupině dalších cyklistů, kteří se v potu tváře lopotí. Jeden takový mě nedávno chvíli pozoroval jedouc pár set metrů těsně za mnou, pak se zařadil vedle mne a položil mi otázku uvedenou v nadpisu. Tak jsme během jízdy podebatovali, já mu vysvětlil základní věci a zase se rozejeli. Z toho plyne, že povědomí o eketrokolech je u nás opravu minimální.

Koupit nebo přestavět?

Toť otázka. Jisté je ale jedno. Pokud kolo dosud nevlastníte, rozhodně nemá smysl ho kupovat za účelem přestavby. Nejen, že nic neušetříte (spíš naopak), ale navíc je problematický servis i případné reklamace (u přestavbových kitů je obvykle nutné poslat k reklamaci kompletní kit i když problém je třeba vadná řídící jednotka nebo ovladač rychlosti), nemluvě o různých konstrukčních vychytávkách, které mají sériově vyráběná kola na rozdíl od přestaveb vyřešená (tedy hlavně umístění a uchycení akumulátorů a jejich zajištění před nenechavci). Na druhou stranu vhodně provedená přestavba má velkou výhodu v tom, že pokud držák s akumulátory necháte doma, máte zase svoje původní kolo, akorát o pár kg těžší díky motoru. A koneckonců v případě náhonu na přední kolo není problém během pár minut vyměnit i to za původní a vyjet třeba i do terénu.

Co se týče nabídky hotových elektrokol, tak ač se to na první pohled nezdá, na trhu jich není zase tak málo. Většinou jde o dovoz z Číny, ty nejlevnější začínají už nad hranicí 10 tisíc Kč, vesměs připomínají spíše mopedy a dle avizovaných parametrů bych se jim raději vyhnul obloukem. Napájecí napětí obvykle 12V, malá kapacita akumulátorů a velká hmotnost dávají tušit malou rychlost i dojezd, takže mohou být vhodná možná tak pro staršího člověka k dojíždění do nepříliš vzdálené samoobsluhy. Slušnější modely začínají zhruba na dvojnásobku této sumy. Tady mě zaujala nabídka ekolo.cz, kde bych si už opravdu dokázal vybrat, nehledě na na to, že všechna jejich kola používají lehké Li-Pol akumulátory a mají dotažené právě všechny ty detaily, se kterými já na svojí přestavbě zápasím.

Nicméně sériově vyráběnými elektrokoly se na tomto blogu zabývat v dohledné době nebudu. Sám jsem zvolil cestu přestavby (uff), protože vlastním solidní horské kolo, které jsem navíc v poslední době celkem zanedbával a také mě baví se v něčem vrtat a dělat různá vylepšení. Zakoupil jsme tedy kit od firmy ecotech.cz včetně akumulátorů (pro začátek olověných) a nabíječky. V příštím zápisu se tedy budu věnovat tomuto kitu a jeho montáži.

34 komentářů:

  1. ahoj, hezky povidani, co mi tady chybi je par obrazku. a to jak zajimavosti, tak i tveho kola a detailu a prvku, ktery stojej za komentar..
    honza

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, do teď šlo především o úvod do problematiky, takže moc prostoru pro obrázky nebylo. Od příště už se budu věnovat konkrétní přestavbě svého kola, takže se to bude obrázky jen hemžit ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zaujala mě tahle pasáž:
    Chytřejší řídící jednotky pak umí ještě rekuperaci (tip pro googlení: v souvislosti s elektrokoly se používá mnohem častěji termín "regen" než "recuperation"), jejíž přínos je nicméně u kol sporný nebo i nějakou formu diagnostiky po RS232, I2C nebo podobném rozhraní a dokonce někdy i nástroje na ladění vlastního firmware.
    ...rad bych řešil právě vlastní logiku pohonu, pro optimalizaci dojezdu na základě výškového profilu dopravní komunikace. Např. chvilkové akcelerace by byly potlačeny a nechány na mechanickém pohonu (šlapání), během kontinuálního pohybu by ale motor dával výkon - požadavek by byl, že se celková průměrná rychlost se zvýší z 20km/h na 30km/h a to na vzdálenost cca 100km nebo i více. Prostě, aby se to dalo použít na transevropské cestování :)

    OdpovědětVymazat
  4. ještě jeden dotaz...nenarazil si na jednostranné elektromotory? (uchycení kola jako je na autě)
    Phill

    OdpovědětVymazat
  5. Zdar, to co jsi popsal je právě PAS režim. Osobně ho namontovaný nemám, protože jsem na svém kole nenašel jednoduchý způsob, jak ten snímač uchytit, ale viděl jsem, že u některých jednotek se dají přepínat stupně, jak moc motor při šlapání pomáhá. Samozřejmě čím vyšší průměrná rychlost, tím kratší dojezd a naopak.

    Nicméně co se týče dojezdu 100km a více, s lithiovým akumulátorem a decentním příšlapem v tom nevidím žádný problém. Osobně jezdím na těžké olovo na poměrně těžkém horském kole běžně 40-50km v celkem kopcovitém terénu s průměrnou rychlostí minimálně 25km/h. S takovým 15Ah lifepo4 akumulátorem a třeba ještě nějakým lehčím kolem nevidím >100km dojezd jako žádný problém a vzhledem k jejich váze není problém vozit s sebou i dva a pořád to bude o chlup lehčí, než moje 12Ah olovo. Je to jenom otázka peněz.

    Co se týče jednostranných motorů, tak nevím, co tím přesně myslíš. Pokud klasický motor typu příruba, ze které kouká hřídel, tak těch je všude plno. Pokud myslíš hub motor v náboji s uchycením na jedné straně, tak to jsem nikde neviděl.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek, bravo!
    Pár dotazů:
    1. Jak je to s balancéry pro dobíjení? Je to věc automatická při koupi kitu či celého kola?
    2. Zajímal by mě seriózní názor na tu rekuperaci - nemá to smysl ani v dosti kopcovatém terénu? Pokud ne, v čem je problém? Účinnost motoru při chodu jako alternátor?
    3. Při koupi kitu mi přijde nevýhoda taka baterie na nosiči (tedy vysoko - posouvá težiště).
    4. Jestli tomu dobře rozumím, běžně dodávané kity (www.ecotech.cz) a ekola (www.noelbike.cz) neumí regulovat výkon motoru - buď plný kotel, nebo nic, je to tak?
    Dík moc!
    Ondra

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj.

    1. Balancery se používají jenom u lithiových akumulátorů a jejich primárním účelem je zajistit rovnoměrné vybíjení/nabíjení jednotlivých článků a jejich ochranu. Měla by to být nedílná součást každého akupacku sestávajícího se z více článků i když jsem taky viděl, že se to někde prodává zvlášť. Jsou i lifepo4 akumulátory u nichž výrobci tvrdí, že balancer nepotřebují, ale že to řeší nějak elektrochemicky (viz http://www.auto88.cz/ ).

    2. To je otázka, na kterou bych sám rád znal odpověď. Obecně se tvrdí, že rekuperace prodlouží dojezd o 1-2%, což za tu námahu opravdu nestojí. Problém je v tom, že na kole se brzdí opravdu minimálně a to i z táhlého kopce, kde většinou k dosažení rovnováhy stačí odpor vzduchu.

    3. tak tak. Proto se mi moc líbí ty ekola, co to mají mezi zadním kolem a rámem.

    4. Kdepak! Regulace je naprosto plynulá od nuly až do maximálních otáček.

    OdpovědětVymazat
  8. Dík, za rychlou odpověď. Tedy faktem, je, že mi to ekolo přijde moc super věc, přemýšlím že bych zakoupil něco co má:
    1. rekuperaci (ano, nemohu si pomoci, přijde mi to dobrá věc zvlášť když to nic navíc neváží)
    2. LiFePo4 baterku nebo superkapacitor (co ty eestore? prý zvládneš pojmout 2x víc energie než LiIon)
    3. Baterii za rámem

    4. Synchronní bezkartáčový motor v náboji. Ale nevím o jakém výkonu, je 250W dost nebo jít do 350W/400W?

    Docela bych si vybral z http://www.noelbike.cz/kola_mp.html ale přijde mi to podezřele levné. nemáte někdo zkušenost?
    Dík,
    Ondra

    OdpovědětVymazat
  9. Eestor jsou pokud vím pořád ve stádiu vapourware, takže bych s nimi nepočítal. Výkon motoru určitě minimálně 350W, pokud teda člověk nemá 60kg i s postelí ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě k té rekuperaci. Aby to fungovalo, je potřeba to mít nějak spojené s ovladači brzd. Například aby třeba do poloviny dráhy brzdového ovladače plynule brzdil motor rekuperací a teprve v poslední fázi by se přidaly i špalky či kotouče. Další možnost by byl doplňkový ovladač jenom pro brždění rekuperací a v neposlední řadě nějaký omezovač, který by od nastavené rychlosti veškerou další energii přeměňoval na elektriku.

    Popravdě, nemyslím si, že by ta kola od noelbike nebo kterákoliv jiná na našem trhu něco takového měla. Pokud tam píšou, že mají rekuperaci, tak to s největší pravděpodobností znamená, že při jízdě bez motoru to neustále nepatrně dobíjí, což je na nic. Akorát se člověk při šlapání víc nadře a z kopce zase všechno spálí na teplo v brzdách.

    OdpovědětVymazat
  11. Mno, dobrý článěk o eestoru je na http://en.wikipedia.org/wiki/Eestor - posledně brý zvládli dokončit testy permitivity, tak na tom snad bude i kus pravdy. No buď jak buď, zásadní problém EEstoru bych viděl v tom, že bych nechtěl mít za zadkem kondík nabitej na 3,5kV :-)

    K té rekuperaci - dodavatel z noelbike říkal, že to rekuperuje samo (má to rychlost nastavenou na 25km/h) a když jedeš rychleji, tak to drobet brzdí a nedá se to vypnout :-(. Hádám ale, že by setam snad dal nějakej vypínač dobastlit...

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě k té rekuperaci - myslim, že to maji udělaný dosti primitivně. Spínací tranzistory vektorového pohonu budou zřejmě přemostěny diodami které je ochrání a zároveň při jízdě z kopce, kdy je napětí na motoru větší než na baterii, tak prostě proud teče obráceně no.... Primitivní a neřiditelné, ale hádám že většinou dostačující.

    Frajeřinky typu detekce stisknuté brzdové páky by vyžadovaly lepší elektroniku a step-up AC-DC konvertory což se asi fakt nevyplatí.

    Každopádně toto je můj wild-guess, tak nevím jak je to doopravdy....

    OdpovědětVymazat
  13. Zdar,
    to Ctirad:
    Těma jednotstrannejma nabojema jsem pravě myslel to, že je to uchycený jen na jedné straně...taky sem to zatim nikde nevidel:((

    To Ondrej V.:
    To s tou brzdou je fajn vec - jen se mi nedari najit nejakej schopnej clanek o step-up AC-DC konvertorech...

    OdpovědětVymazat
  14. koukam po tom jednostrannem motoru v naboji, ale marne. mas nejaky tip na ten "motor typu typu příruba, ze které kouká hřídel, tak těch je všude plno." ? já bych to chtěl použít při stavbě tříkolky, na zadní dve kola, který jsou ale uchyceny jednostranně.

    OdpovědětVymazat
  15. Podívej se třeba na http://www.goldenmotor.com/ Tam jich mají celou řadu.

    OdpovědětVymazat
  16. tuhle stranku znam...ale stejne, chce to motory v jednostrannym naboji...

    OdpovědětVymazat
  17. nevim co ses v tomoto článku vysmíval těm co mají pohon kola na dynamostartéry,větráky atd,,,apon si to udělali sami a sou o moc šikovnější než ty každý nemá tolik tisíc na motor který de nahradit jiným a na řídící jednotku co si doma vyrobím za 200

    OdpovědětVymazat
  18. Anonym: Nevšiml jsem si, že bych se někomu vysmíval. Ať si každý dělá co chce. Nicméně BLDC HUB motor nestojí několik tisíc ale spíš několik set korun, což je míň než by stál nový dynamostartér, motor do ventilace apod, které jsou s ním z hlediska hmotnosti a účinnosti naprosto nesrovnatelné. A především, pokud je někdo šikovný a nemá na HUB motor, ale za to má fůru času, tak je něco špatně a měl by napřít svojí snahu k tomu, aby svojí šikovnost nějak zpeněžil.

    OdpovědětVymazat
  19. řeším jak odstranit limit 25km/h Zítra rozeberu ekolo a podívám se mu na střeva. Zatím jsem o tom na weu nic nenašel.

    OdpovědětVymazat
  20. >BLDC hub motor stojí několik stokorun??? :)

    Ale naši vyčůraní dovozci koupí v číně celou sadu za tisícikorunu a tady prodávají za 6-20tisíc Kč. V tomhle bych viděl hlavní problém dostupnosti Kit sad na našem trhu. Omezení 25km/hodinu vymysleli zákonodárci a kdyby to bylo na 35-40km/hodinu tak máme už dneska použitelný a solidní elektrokola na ježdění a ne ty obludy co se prodávají.

    Osobně považuju omezování rychlosti na 25km/hodinu za kontraproduktivní a elektrokolům velice škodící legislativní opatření(úředník hodí číslem a fyzikální zákony jdou s prominutím do hajzlu)

    OdpovědětVymazat
  21. Dosti zajímavý článek jen doplním pár věcí.
    technologie LIFEPO4 zvanaá A123 je dosavadně nejlepší baterií a jak je již v článku napsáno podporují vysoký nabíjecí a vybíjecí proud, kde nabíjecí proud může bez poškození dosáhnout hodnoty 4C (4xkapacita baterie např. baterie 10Ah nabíjecí proud=40A)!!
    Navíc jejich účinnost se pohybuje okolo 96%, kdežto u lipol okolo 85-90%, NIMH cca 70%. každá lihiová baterie se MUSÍ balancovat neboť by mohlo dojít k přetěžování nejslabšího článku baterie a u LIPOL a LION by mohlo dojít k explozi!!
    A při rozhodování jaké baterie použít bych se rozhodoval jenom mezi LIFEPO4 (kvůli technologii) a olova (kvůli ceně).

    Závěrem bych se chtěl zeptat kde se dají nejlépe koupit samotná kola s motorem?

    OdpovědětVymazat
  22. Osobně považuju omezování rychlosti na 25km/hodinu za kontraproduktivní a elektrokolům velice škodící legislativní opatření(úředník hodí číslem a fyzikální zákony jdou s prominutím do hajzlu)
    --------------
    No bohužel podle nejnovější EU legislativy je maximální rychlost elektrokola na plyn (throttle) 6km/h :-)) Naštěstí už mám koupené kolo, které to omezení nemá. Stále se mi nedaří najít hackerské stránky, kde by byl návod jak limity v regulátoru odstranit. Zeptám se přímo na ekolo.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Ad cena) Cena obdobného motoru co mám já stojí v čínských eshopech kolem 80$, což opravdu v přepočtu několik stokorun je. A celý kit se opravdu za tisícovku koupit nedá ani kdyby to člověk vozil po kamionech. Když uvážím, co všechno v tom kitu je a že se k tomu musí připočítat clo, daně, dph a nějaká rezerva na servis a reklamace, tak to už asi ani levnější být nemůže.

    Ad rychlost) Buďme rádi za 25km/h. Samozřejmě by se mi taky líbilo, kdyby to jelo víc, ale o mě ani tak nejde. Jde o to, že na kole v plném provozu může jezdit kdokoliv počínaje dětmi od 10 let a představa, že by se na cestách vyrojili takovíto jezdci, z nichž mnozí by neměli ani slušné brzdy a osvětlení, ale za to by jim to jelo 40km/h, mě upřímně děsí. Shodou okolnost podstatnou část připravovaného dalšího zápisku je právě úvaha nad rychlostí, takže až ho během pár dní vydám, tak můžeme pokračovat v diskusi pod ním.

    OdpovědětVymazat
  24. To mě teda vůbec neděsí, kolo přece z kopce může jet klidně 80km/h. Takže co je to omezení za pitomost? To by musely mít omezovače i obyčejná kola. V USA je limit 750W a 35km/h. Ale to je země neomezených možností ne přeregulováná a socialistická EU.

    OdpovědětVymazat
  25. Doporučuji fórum http://www.e-bike.sk
    Je tam všechno i o tunningu.

    OdpovědětVymazat
  26. Souhlasím s názorem na výkon motoru,radeji více nez 250W.Po 4mesicni zkušenosti s kolem 200W/24V/10Ah bych pri váze 90kg dnes pořidil kolo s vetším vykonem a baterií 36V/15 az 20Ah s ohledem na delsi dojezd -mych 35km se mi na vyjizdky do prirody zda malo

    OdpovědětVymazat
  27. o letmo uchycených motorech trochu vím, nyní je měříme na FELu, přijďte mezi nás
    www.elektromobily.org

    OdpovědětVymazat
  28. Poradí mi někdo? Mohu dvě stejné LiFePo4 baterie s vlastními balancery spojit paralerně, tak abych zdvojnásobil výkon (A). Ale nabíjel bych je, každou samostatně.

    OdpovědětVymazat
  29. Nevidim v tom problem (pokud jsou stejneho typu). Koneckoncu i to nabijeni by mely zvladnout dohromady...

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj, v té rekuperaci pomocí lidské síly (z nohou) teda nevidim vůbec žádnou výhodu, protože řidič chce v zásadě přenést energii k pohybu, tak proč do cesty stavět převod na elektřinu a zpět na mechanickou. Zde nastávají zbytečné ztráty. Jediný smysl bych viděl v rekuperaci při brzdění.

    Zdarec, Ponrava. :)

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj. Mně rekuperace vrací na většině jízd po mírně zvlněném okolí mezi 5 až 8%. Jak už někdo napsal, tak nic to neváží, tak proč to nevyužít. Nepochybuji, že v horách to vrátí klidně víc. Naopak v nějaké rovině bude přínos vážně zanedbatelný. Naproti tomu pro extrémnější stoupání přímý motor běžného výkonu většinou zpomalí tak moc, že podstatně klesne účinnost. Pak člověk proplýtvá plno energie a daleko nedojede. Takže to je zase velká nevýhoda a záleží fakt na podmínkách... Ale do mírně zvlněné krajiny je to dobré řešení. Do terénu bych spíš koukal po středovém pohonu.

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj,dělám ve vývoji elektrokol...
    jednoduše řečeno:po 4 hodinách jízdy za svý nabiješ zcela baterii...
    Podle testů je odpor motoru při rekuperaci na takové úrovni,že ztráty převyšují zisk,dá se tedy říci že je výhodnější snížit stupeň podpory a tím omezit spotřebu,než táhnout přídavný odpor generátoru...

    OdpovědětVymazat
  33. zdarec, chtěl bych se zeptat jestli tento motor ( http://eskutr.cz/cs/motory-/513-bldc-motor-magicpie-500-1000w-zadni-kolo.html ) lze zapojit přímo na baterky (myslím jako bez asistenta ... prostě jen na 48V prez nějakou regulaci).

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj. Plánuji koupit synovi nějaké to elektrokolo ale nevím, podle čeho vybírat. Poradíte mi prosím? Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat